Noodhulp aan Nepal

We leven mee met onze broeders en zusters van de twee kleine Broeder-gemeenten in Nepal die ook getroffen zijn door de aardbevingen. Lees de update van 21 juli.

Samen met onze Britse en Duitse zusterorganisatie ondersteunt het ZZg deze gemeenten en de slachtoffers die zij helpen en pastoraal bijstaan.

Met dank aan Nederland-se Broedergemeenten en individuele donateurs heeft het ZZg al €2.500 bijgedragen.

Doneer veilig met iDEAL

Update 21 juli
Weer een bericht van Br en Zr Pradhan over de situatie van de twee Nepalese Broedergemeenten. De volledige tekst staat in The Moravian Messenger, de nieuwsbrief van de Engelse Broedergemeente. U kunt hem hier lezen.

Wat ons raakte in deze nieuwsbrief zijn de volgende alinea’s:
"Naar ons idee zijn de levensinstelling, de waarneming en de prioriteiten van de mensen in Nepal en in onze Broedergemeenten veranderd. God heeft bij een ieder in het hart geprent dat ons leven zomaar binnen een paar seconden voorbij kan zijn. Maar een halve minuut was er nodig om de bevolking van Nepal de verwoesting van levens en bezit te laten ervaren. Het Evangelie herinnert ons eraan dat ‘alle dingen voorbij gaan, maar dat het Woord van God voor altijd blijft’. Elke dag is een geschenk van God en mensen weten niet wat er te gebeuren staat. We leven in een aardbevingszone en we voelen nog steeds naschokken.

We proberen het normale leven op te pakken en dwingen onszelf daartoe, om de gemeente en ook onszelf te helpen. Mensen zijn getraumatiseerd door zoveel verwoesting. Ze zijn voortdurend bang dat er een nog grotere aardbeving komt en dat gebouwen mensen zullen verpletteren. Leven met angst en trauma is hier nu een levensgroot probleem. Alstublieft, blijf bidden voor Nepal en in het bijzonder voor de mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt."

Br Pradhan vertelt ook waaraan het geld dat onder andere vanuit Nederland kwam is besteed:
- noodhulp voor kerkleden (voedsel, medicijnen)
- 50 zakken rijst voor het dorpshuis in het dorp Khokona, als teken van steun en samenwerking in deze moeilijke tijd.
- financiële tegemoetkoming aan families voor huisraad, reparaties of het begin van herbouw van hun huis.
- bouw van een tijdelijke kerk. Hij schrijft hierover: "Huizen bouwen is noodzakelijk voor individuele families, maar snel een kerkruimte hebben is van belang om de gemeente onderdak en steun te kunnen bieden."

IMG 0935

In de tent-kerk

 

 

   

     ZZg Nepal tijdelijke kerk in aanbouw 

Kerkleden bouwen aan hun nieuwe kerk


Update maandag 18 mei
"Alstublieft, bid voor ons dat we genoeg bouwmaterialen kunnen vinden." "We hebben jullie gebed nodig nodig om kracht te krijgen".
Twee regeltjes uit de update die we van onze broeders en zusters uit Nepal ontvingen.

Een verslag van EBG-voorgangers Shanti en Vani Pradhan. Een beeldverslag vanuit de gemeentes in Kathmandu en Khokana.


Update dinsdag 12 mei 2015
Opnieuw werd Nepal opgeschrikt door een zware aardbeving, met een kracht van 7.3. Opnieuw vielen slachtoffers, tot in India en Tibet. Huizen en gebouwen die door de vorige beving werden beschadigd, stortten nu alsnog in. Nog meer mensen schuilen op straat, vanwege de schade en uit angst voor de naschokken. Het is niet ongebruikelijk dat zich opeenvolgend meerdere zware bevingen en naschokken voordoen, maar er is reden tot zorg: afgelegen gebieden zijn moeilijk te bereiken, veel mensen verloren hun onderdak en het regenseizoen nadert. 

Update maandag 4 mei 2015
De gemeente in Kathmandu was tijdens de aardbeving bijeen voor een kerkdienst. Tijdens de beving zocht men bescherming bij een pilaar in het midden van de gemeentezaal. Iedereen bleef ongedeerd en het gebouw stortte niet in. Voor hen staat deze steunpilaar symbool voor het vasthouden aan Jezus. Toen men na een week de ruimte weer mocht betreden, bleek het trauma heel groot en besloot men om in een ander gebouw kerkdienst te houden. Met zang en gebed werd God gedankt en geprezen. ‘Zo begon ons proces van heelwording’, aldus een gemeentelid.
Enkele jongere gemeenteleden helpen mee met de verspreiding van voedsel zoals rijst, linzen, olie en zout. De bestelwagen van de school en die van een gemeentelid, worden volop ingezet bij de distributie van hulpgoederen. Gemeenteleden helpen mee om nood te lenigen en puin te ruimen. De Amerikaanse Trina Holmberg, die als vrijwilligster bij de Broedergemeente in Nepal werkt, meldt: ‘Het is goed om te ervaren de handen en voeten van Jezus te zijn. Wij danken voor uw gebeden en materiële steun.’

Ook de leiders van de gemeente, Shanti en Vani Pradhan, zeggen dank voor alle steun in de vorm van geld en gebed. Ze besteden veel tijd aan praktische en pastorale hulp. ‘Niet alleen het opruimen en weer opbouwen, maar ook de zorg voor de treurenden vergen veel tijd. Gelukkig komt de voedselverstrekking meer en meer op gang. Onze kerkzaal in Khokana kunnen we niet meer gebruiken en we wijken voorlopig uit naar een andere ruimte. Maar meer nog dan een dak boven je hoofd leeft het besef dat we als gemeente, als lichaam van Christus, bijeen kunnen komen. Bid voor ons. Dank aan u allen! Het is wonderbaarlijk en een grote zegen om te weten dat wij op deze aarde als broeders en zusters verbonden zijn. Dat helpt ons om getuigen van Christus te zijn, ook in deze moeilijke tijd’.


Update woensdag 29 april 2015
De kerkleden die opgevangen waren in geïmproviseerde kampen, konden dinsdag even terug naar Kathmandu om - indien mogelijk - vlug wat dingen op te halen in hun huis. Dinsdagavond waren nog wat naschokken voelbaar. Vanaf vandaag keren de eerste mensen permanent terug naar hun woning voor zover dit veilig is. Zij willen ook graag aan de opruimwerkzaamheden beginnen. De mensen van Khokana, een klein dorp vlakbij Kathmandu, kunnen helaas niet naar hun huis terugkeren. Daar is de verwoesting erger dan in Kathmandu. De huizen in Khokana zijn ouder en niet zo sterk gebouwd als die in Kathmandu. Bij zeker zes families van de Broedergemeente in Khokana is hun huis volledig verwoest. Aan hen wordt de komende tijd opvang aangeboden.

De Hernhutter Zendingsorganisaties in Groot-Brittannië (British Mission Board), Duitsland (Hernhuter Missionshilfe) en Nederland (ZZg) zijn dankbaar voor alle steun en donaties die binnenkomen, zodat de noodhulp in Nepal direct kon aanvangen.

Update maandag 27 april 2015
Via broeder Kundan van de EBG in India vernamen we dat de broeders en zusters van de EBG in Nepal allen ongedeerd zijn, maar vanzelfsprekend is het drama overstijgend en zijn de gevolgen van de aardbeving niet te overzien. Samen met de British Mission Board (Groot-Brittannië) en de Hernhuter Missionshilfe (Duitsland) slaat het ZZg de handen ineen door een gezamenlijk noodfonds beschikbaar te stellen.

U kunt hieraan bijdragen, door via iDEAL (of een eigen bankoverschrijving o.v.v. Fonds Noodhulp Nepal) een gift over te maken.