Noodhulp na overstroming (Malawi - 19.006)

Bangula 640 408

In maart 2019 zaaide de tropische orkaan Idai verwoesting in Mozambique, Zimbabwe en Malawi.

Het heeft in Nederland niet veel aandacht gekregen; de focus van de media ging op dat moment uit naar de provinciale verkiezingen en de aanslag in Utrecht. Vanwege die beperkte media-aandacht is er ook geen landelijke noodhulpactie geweest bij Giro 555, terwijl toch een paar miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven en afhankelijk zijn van noodhulp.

Het ZZg heeft gereageerd op het dringende verzoek vanuit de Broedergemeente van Malawi om geld beschikbaar te stellen voor noodhulp en wederopbouw. Grote gebieden in Zuid-Malawi staan onder water doordat langdurige zware regen de rivieren deed overstromen. Windstoten veroorzaakten veel schade aan daken, bomen en vernietigde de oogst die op het land stond. Minstens 56 mensen zijn er omgekomen en 577 gewond; ongeveer 86.000 mensen zijn dakloos en verloren huis en haard. Zij verblijven nu in schoolgebouwen en in provisorische tentenkampen. Voor een cholera-epidemie wordt gevreesd.

Beelden van net na de overstroming
https://www.reuters.com/video/2019/03/15/malawi-floods-wreak-havoc-cyclone-idai-e?videoId=525916362 

https://www.youtube.com/watch?v=venkATUkawU

De kerk in Malawi wil graag 300 getroffen families (van gemiddeld 6 personen) helpen. Naast noodhulp ook psycho-sociale hulp en counseling. Het gaat omgerekend om € 160 per huishouden.

Het ZZg stelt € 5.000 beschikbaar, dat onder meer gebruikt kan worden voor nieuw zaai- en stekgoed (cassave, aardappels en maïs).
Helpt u ons om dat bij elkaar te krijgen? Kunt u zelf iets bijdragen, of wellicht in uw kerkelijke gemeente een extra collecte regelen?


Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: €5, €10, €25 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: Noodhulp overstroming Malawi - 19.006