Alfabetisering in Boven-Suriname (15.021)

de leerkracht treft voorbereidingen voor het onderdeel Schrijven klein
... is meer dan leren lezen en schrijven.

Analfabetisme is een groot probleem in het Boven-Suriname gebied. Veel volwassenen kunnen niet of nauwelijks lezen en schrijven omdat ze door de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) niet naar school konden gaan. Dit beperkt hen enorm in hun mogelijkheden om een inkomen te verdienen en hun kinderen te helpen bij het huiswerk.

Daarom wordt er nu in diverse dorpen langs de Surinamerivier aan volwassenen onderwijs gegeven. In twee jaar tijd groeide het aantal centra voor volwasseneneducatie van twee naar zeven: Semoisie, Godo, Masiakriki, Djumu, Goejaba, Kajapati en Pokigron. Tot en met 2014 heeft het project al 298 cursisten gehad. 168 daarvan hebben de opleiding (van 10 à 11 maanden) al afgerond met een diploma! Dit diploma is officieel erkend door het ministerie van onderwijs.

Er is ook in andere dorpen vraag naar deze cursussen. In 2015 gaan twee nieuwe locaties van start, Duatra en Jaw Jaw.
In totaal is € 21.000 nodig, voor cursusmaterialen, training van de docenten, het opzetten van de nieuwe centra en een tegemoetkoming in de transportkosten van de cursisten. Dat lijkt veel, maar... het kost niet meer dan € 65 om iemand te leren lezen en schrijven. Voor zo'n klein bedrag helpt u mensen in het binnenland een grote stap vooruit.


Neem een kijkje in een lokaal waar de alfabetiseringscursus gegeven wordt.


Bekijk een filmpje van twee jongemannen die vlak voor hun certificaatuitreiking werden geïnterviewd. Het gesprek is in het Sranantongo. Klik hier voor een vertaling.

Doneer veilig met iDEAL
Kies bedrag:
Donatiekenmerk: alfabetisering 15.021