Medische zorg in Kilangala (17.026)

ZZg Kilangala Missie Tanzania Zuigelingenspreekuur

In een afgelegen uithoek van Tanzania is gezondheidszorg-om-de-hoek niet vanzelfsprekend. Een halve dag lopen is heel normaal.

Kilangala heeft een klein ziekenhuis: 30 bedden, 1 toegewijde dokter en 7 toegewijde verpleegkundigen. Als het nodig is trekt de dokter ook tanden en kiezen. Er is een verloskamer en een kraamafdeling en, echt Afrikaans, een ruimte waar familieleden verblijven om voor de patiënten te koken en de was te doen.
2 laboranten doen het laboratoriumwerk. 3 verpleegsters runnen de apotheek. Men gebruikt westerse medicijnen en ookwat lokale medicinale planten en kruiden. 2 medewerkers volgden daarvoor een cursus en delen die kennis met patiënten.

  • Gezondheidzorg_a
  • Gezondheidzorg_b
  • Gezondheidzorg_c
  • Gezondheidzorg_d
  • Gezondheidzorg_e
  • Gezondheidzorg_f
  • Gezondheidzorg_g

Men heeft een eenvoudige ambulance en een motorfiets. 3x per maand maakt de dokter een ronde langs de dorpen om patiënten te bezoeken. Gezondheidsteams geven in de dorpen voorlichting over ziektepreventie en geboortebeperking.
Het ziekenhuis doet vooral begeleiding van zwangere vrouwen en vaccinaties van kinderen. Wie geopereerd moet worden wordt naar de stad Sumbawanga overgebracht, 40 km verderop. 15 dorpen om Kilangala heen hebben radioapparatuur om medische hulp in te kunnen roepen. En tegenwoordig gaat dat ook per mobiele telefoon. Zo worden mensenlevens gespaard.
De kliniek heeft zonnepanelen en een elektriciteitsaansluiting, dus is er nu altijd licht. 

Ambulance-actie
De ambulance kwam er dankzij een succesvolle actie in 2014. Dankzij een premie van Wilde Ganzen werd het een nieuwe auto en niet een tweedehands, zoals eerst de bedoeling was. Een Toyota, want Toyota hanteert speciale verkoopprijzen voor erkende humanitaire instellingen zoals het ZZg.
Met de aanschaf, inrichting en verzending tot de haven van Dar es Salaam in Tanzania, was € 31.000 gemoeid en een hele papierwinkel. Maar het lukte en de ambulance is sindsdien wekelijks wel een paar keer in gebruik. Hij heeft zelfs een bijnaam: 'The Saviour'.

Wie betaalt wat?
De dokter, zusters, laboranten, chauffeur en nachtwacht zijn in dienst van de missie. Twee vroedvrouwen worden betaald door de overheid. Voor medicijnen en een doktersconsult moet in het ziekenhuis van Kilangala in principe betaald worden, maar wie niet betalen kan wordt toch geholpen; dat betreft ongeveer 1/3 van alle patiënten. Hiv-medicijnen zijn gratis net als een malariabehandeling voor zwangere vrouwen - standaardregel in alle Tanzaniaanse ziekenhuizen.
Voor de medische zorg in Kilangala en wijde omgeving stellen de Trijntje Beimers Stichting en het ZZg dit jaar € 5.000 beschikbaar. 
Helpt u mee om het ziekenhuis draaiende te houden?

Doneer veilig met iDEAL