Kinderhuis Kilangala (2021.022)

Kilangala e
Baby's zonder moeder. Wie zorgt ervoor?


De Kilangala Missie, in het zuidwesten van Tanzania vlakbij de stad Sumbawanga, heeft een klein kinderhuis, waar baby's worden opgevangen waarvan de moeder bij de bevalling overleden is of niet in staat om voor haar pasgeboren kind te zorgen.

Voor de familie ontstaat er dan een levensgroot probleem. Hoe voed je een baby als er geen moeder meer is? Babymelkpoeder is duur en lang niet overal te koop; precies de juiste mix maken van koemelk en water is niet zo eenvoudig en hygiëne is lastig als er geen schoon water is.
Vanuit de wijde regio (ruim 100 km rondom de missiepost) worden daarom baby’s in nood door hun familie naar het kinderhuis in Kilangala gebracht. Daar worden ze opgevangen en verzorgd door ervaren personeel tot ze ruim twee jaar oud zijn en vast voedsel eten. Dan gaan de meesten weer terug naar hun familie en hun dorp.
Kinderen die niet terug naar huis kunnen (vondelingen bijvoorbeeld en een albino-tweeling) mogen in het kinderhuis wonen tot ze volwassen zijn en op eigen benen kunnen staan. Ze gaan naar school en krijgen een praktische vakopleiding. En vanzelfsprekend helpen ze mee met de verzorging van de kleintjes. Een enkele keer wordt er een kind geadopteerd door een lokale familie. Op dit moment zijn er ongeveer 12 kinderen in het kinderhuis.

Omdat de missiepost niet in staat is zelf alle kosten van het kinderhuis te dragen (salarissen, voeding, medische zorg), ondersteunt het ZZg dit werk, samen met de Trijntje Beimers Stichting. De lokale bevolking brengt soms giften in natura (kleding, suiker, zeep) en zo mogelijk draagt de familie van de baby ook bij. De landbouwafdeling van de missiepost levert koemelk en maïs.

Onlangs kwam in Kilangala een jongeman op bezoek die opgroeide in het kinderhuis. Hij woont nu in Dar es Salaam, werkt in Kenia en heeft, zo zei hij zelf, een goed leven, met een mooie vrouw, twee kinderen en een auto. Hij kwam langs om de mensen op de missiepost te bedanken: “Thank you for giving me life!” Aron, de manager van Kilangala, kende hem van vroeger en maakte een filmpje. In het Swahili, maar vanaf 0.50 door Aron in het Engels toegelicht.


 
Voor de zorg voor de moederloze baby’s en de oudere weeskinderen in het Kilangala kinderhuis is dit jaar € 7.400 nodig.
Helpt u mee, met bijvoorbeeld € 30 voor een maand babymelkpoeder?

Doneer veilig met iDEAL

  • Kilangala_a
  • Kilangala_b
  • Kilangala_c
  • Kilangala_d
  • Kilangala_e
  • kantembo_a
  • kantembo_b
  • kantembo_c
  • kantembo_d
  • kantembo_e 

Meer projecten